Hugo Zuhr
Din rubrik
Hugo Zuhr var konstnär och levde 1895-1971. Under ett tiotal år bodde han i Åsmon, där han funnit sin "drömplats" och förvärvat mark för att kunna bygga hus vid nipkanten, svindlande högt ovanför Fjällsjöälven.
Margareta Klingberg har skrivit en essä om Hugo Zuhr och vi lånar ett stycke ur denna text här. Unna dig gärna att klicka på länken för att läsa hela hennes text!

"När Zuhr anlände till Åsmon 1940 var det en nationellt och internationellt etablerad målare som kom till byn. Efter krigsutbrottet uppsöker han andra landskap än franska, katalanska och grekiska. Han gifter sig med Ingrid Rydbeck i Ramsele gamla kyrka 1941 och hyr därefter övervåningen i en skola nära Kilforsen. Hans hustru och levnadstecknare, senare redaktör för konsttidskriften Paletten i många år, beskriver hur han "upptäcker Fjällsjöälven" och "en älvdalskultur som idag inte längre finns". Kilforsen strax före utbyggnaden blir ett av hans motiv. "En av dessa vidunderligt vackra strida forsar som nu inte finns mer. Forsen såg ut som ett väldigt vitt skum, brant, koncentrerad (....) men så praktisk att bygga ut" skriver Rydbeck-Zuhr i biografin över maken. Innan paret 1945 bestämmer sig för att bygga en stuga i Åsmon förhör de sig noga om Vattenfalls planer för Fjällsjöälven. Via platschefen i Forsmo får de veta att inga omedelbara utbyggnadsplaner finns. Zuhr med familj bosätter sig strategiskt mellan fyra oreglerade forsar; Kilforsen, Kattdalsforsen, Åkvisslan, Nämforsen. I tio år återkommer Zuhr till motiven kring Åsmon innan förödelsen sätter in. Vårvintern 1952 målar han febrilt - väl medveten om det förestående stora kraftverksbygget med en tunnel som kommer att ta två mil av Fjällsjöälven och tre av de forsar han målat allra mest."
Denna målning av Hugo Zuhr visar just den utsikt han hade från sitt timrade hus i Åsmon.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Anita | Svar 13.02.2014 13.43

Häromdagen fick jag äntligen tillfälle att titta på Hugo Zuhrs hus i Åsmon. Intressant. Vem äger huset idag? Används huset? Mvh Anita

Åsa, webmaster 13.02.2014 18.35

Petter Olssons bror Lasse med familj brukar vara där en del sommartid. Ett trevligt läge i barndomsbyn :)

Britt Marie Larsson | Svar 21.06.2012 20.56

Finns hans stuga vid kattdalsforsen kvar?Jag har nyss fått boken om honom,intressant .

Åsa, webmaster 28.07.2012 18.50

Jodå, den finns kvar! Fungerar som sommarbostad och har fortfarande en svindlande utsikt - även om forsen numera är en spegeldamm.

Valter Isander | Svar 11.05.2010 01.07

Lustigt, jag hade en klasskamrat vars pappa var denne Hugo Zuhr. Han bodde på Odenplan i Stockholm om jag minns rätt.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.01 | 10:15

Visa gärna videon från senaste Veteranbilsrallyt (2017) https://www.youtube.com/watch?v=aeOwj2Q3goA

...
07.02 | 08:31

Nej det var nog före min tid. Det är ju bara 40 år sen vi huserade på Kägelvallen

...
06.02 | 12:30

Har sett en del gamla annonser :)
Och hört att Thory Bernards uppträdde på utedansbanans tak - alltså att det byggts en extra scen rakt ut vid entrén. Minns du?

...
06.02 | 10:52

Namnet Sebastian kom från en väldigt stor o fet katt. Vi hyrde de band som låg etta eller tvåa på Sverigelistorna. Det var mycket progg-musik. Det var full fart

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS