Skolan
Din rubrik
I byn Åsmon har skolverksamhet pågått på flera olika håll. Både nuvarande Folke Lindgrens och Richard Nordströms har under perioder haft skola i vissa delar av huset.
Dessutom fick barnen gå vissa årskurser i Norr-Moflo, Krånge eller Näsåker för att det skulle bli rättvist mellan byarna. En vanlig variant var att man gick årskurs 1-3 i hembyn och sedan fick traska lite längre de tre sista åren. Skoltaxi var naturligtvis inte att tänka på, men den som hade tur kunde kanske få skjuts någon gång ibland. Detta berodde ju även på vad föräldrarna hade för möjligheter att hjälpa till.
Sociala skillnader blev extra tydliga när den medhavda skolfrukosten skulle dukas upp. Att bara ha med en tunn smörgås och vatten kändes nog inte så roligt när något annat barn kanske hade både pannkakor och mjölk.

Det första hus som byggdes för att enbart vara skola är "fru Snälls" - eller i dagligt tal "HUNDraelvan". Det invigdes 1924 och under den första tiden hette lärarinnan Olga Bylund. Så småningom kom hon att avlösas, bland annat av magister Levi Lindkvist (som även verkade vid skolan i Norr-Moflo), Svea Holmberg och sedermera fröken Inga Lindström. "Tant Inga", som barnen var väldigt förtjusta i, kom sedermera att bli bofast i Åsmon eftersom hon gifte sig med Nils Petter Olsson.

Gamla skolan hade en gemensamhetslokal på övervåningen. Denna fungerade som biograf, festlokal, för frikyrkomöten och andra sammankomster. Än idag finns biljettluckan och väggens öppningar för projektorn kvar! Rummet är varsamt renoverat och målat i ursprungliga färger. Används idag som föreläsningssal.

Utöver dessa ändamål har skolan även tjänat som flyktingförläggning under kriget. Då var det fru Ingrid Dahlgren som ansvarade för verksamheten och sedermera belönades med medalj från Finsk-Svenska Vänskapsförbundet.

Den nya skolan invigdes 1950. Bygden hade medvind och självklart skulle Åsmon ha en större och modernare skola. Denna var i bruk ungefär 25 år och fyller numera en annan funktion, nämligen som verkstad och bas för Göran Frisks entreprenadfirma.

 

  
Skolklass utanför gamla skolan. Eleven Ingvar Norlin minns: "Vi går i femte och sjätte klasserna. Skolan var en mycket härlig skola med häftig luftväxling, som var särskilt markerande under de kalla vintermånaderna. De som satt i närheten av kaminen hade det ganska bra, medan de som satt närmare fönstren helst skulle velat springa därifrån allt drag och kyla som de erbjöds. Men trots allt trivdes vi och vår underbara lärarinna Inga Lindström var en fantastisk pedagog."

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

12.01 | 10:15

Visa gärna videon från senaste Veteranbilsrallyt (2017) https://www.youtube.com/watch?v=aeOwj2Q3goA

...
07.02 | 08:31

Nej det var nog före min tid. Det är ju bara 40 år sen vi huserade på Kägelvallen

...
06.02 | 12:30

Har sett en del gamla annonser :)
Och hört att Thory Bernards uppträdde på utedansbanans tak - alltså att det byggts en extra scen rakt ut vid entrén. Minns du?

...
06.02 | 10:52

Namnet Sebastian kom från en väldigt stor o fet katt. Vi hyrde de band som låg etta eller tvåa på Sverigelistorna. Det var mycket progg-musik. Det var full fart

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS